Posted on Leave a comment

Есенното торене на овошките , малко по-отблизо

Поради естеството им органичните торове както при повечето растения, се внасят в почвата и през есента. Това обикновено става след листопада. В насажденията със стоковопроизводителен характер стремежът е тези торове да се внесат с предварителната подготовка на площта така, че да задоволяват дръвчетата през възможно по-голяма част от живота им. Не е така в любителските насаждения.

Правилно засадените дръвчета се чувстват добре, докато корените се развиват в обогатената пръст на ямката. Но ето че я напускат и попадат в бедни слоеве на почвата. Затова е добре да се предприема периодично основно торене с БИОХУМУС . Той трябва да попада там, където най-лесно ще се усвои от растението, т. е. предимно в периферията на кореновата система, където се развиват обрастващите тънки коренчета със своите всмукателни власинки. Много от тях се развиват под короната на дръвчето, но голяма част отиват встрани, така че кореновата система има по-голям диаметър отколкото короната. На дълбочина тази активна част от всмукателни органи достига обикновено от 20 до 70-80 см.

Всичко това вече ви подсказва добрия начин за торене на дворните дръвчета. За да свършите тази работа, подходящият срок е от края на листопада до настъпването на големите студове. Просто изкопавате околостъблена канавка и в нея насипвате БИОХУМУСЪ .Кръгът, който оформяте, трябва да е по-широк отколкото короната, а дълбочината – около 50 см, т. е. около две прави лопати. Стремите се горния почвен слой да отделите от долния. В горния размесвате БИОТОРА и го насипвате в траншеята, а долният, който е по-беден, ще ви послужи за допълване и подравняване. За едно 3-4-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е някъде около 2,5 м. Количеството БИОХУМУС е различно според конкретните условия, но ориентировъчно може да бъде около 10л за 2-4 годишно дръвче. За 7-8-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е около 3,5 м, а количеството БИОТОР съответно около 20 . Ако поливате, тези торови дози е добре да увеличите с 50 на сто.

При такива изкопи е възможно част от корените да бъдат повредени. Затова по-добре е тази есен вместо цял кръг да изкопаете полукръг. Така повредите ще се отразят по-слабо на растението. На следващата есен ще повторите операцията, само че от другата страна, а дотогава в зоната на внесените торове ще са проникнали млади жизнени коренчета. Така че не е чак толкова опасно, а на всичко отгоре такова торене не се прави всяка есен, а през 3-4 години.

 

Надяваме се да сме ви били полезни и до нови среши.

 

„Фермата“ гр.Пловдив произвежда и разпространява Биохумус от калифорнийски червеи.

При интерес може да ни намерите на тел: 0887715799 или 0889931516

email:  sales@fermata-plovdiv.com  / /  atanasov@fermata-plovdiv.com

   Ще ни намерите и в по-добрите магазини!

 

Posted on Leave a comment

Как да си отгледаме вкусни доматки с помощта на БИОХУМУС

Здравейте приятели,

Днес ще ви запозная с едно малко изследване което успяхме да направим с един наш клиент, който беше  така добър да ни предостави снимков материал на културите които отгледа през 2016 година с помощта на биохумуса от  „Фермата“ гр.Пловдив.

Употребата на биохумус при производството на разсади , спомага за развитието на силни растения , които са по издръжливи на болести. Биохумуса спомага развитието на по голяма коренова система , което от своя страна спомага за бързото израстване на разсадите, както и за по-бързото узряване на плодовете на растенията.


По здравата коренова система на самото растение спомага за да расте здраво и бързо, като не се поддава на болести и успява да изхранва плодовете или цветовете при цветята. Поради тази причина и повечето цветя , при които се използва Биохумусът като тор , цъфтят доста по-продължително от останалите , при които не се употребява.Както можете да забележите от снимките , нагледно се вижда , огромната разлика в двете разстения , както в кореновата система , така и във стеблата, които са дебели и силни .

Тъй като скоро ще ни се наложи да засаждаме и разсадите в домашните зелленчукови градини, ще ви покажа как ние го направихме през 2016 година в оранжерия.

След като са направени вади в оранжерията, може да изсипете Биохумуса в междуредието по цялата дължина на вадата. Този метод е ефективен при обработването на по-големи площи , за да повишите ефикасността и да намалите разхода при засаждането на разсада в земята можете да направите по-голяма дупка и да поставите Биохумуса в основата на корена на самия разсад.

Тъй като нашият клиент произвежда зеленчуци с цел разпространение и продажба, този метод му спестява време и го предпочита. Както се вижда на снимката , Биохумуса е разпръснат по дължината на цялата вада, така че да може да се постави растението в Биохумуса, след което машинно да се „загърне“ със съседната почва и по този начина да се засее разсада в земята.

Разсадите се поставят директно в Биохумуса , без да се притеснявате че ще изгорят или той ще им навреди по някакъв начин. С неутралната си киселинност Биохумусът по никакъв начин не може да им навреди, освен ако не са разстения , които предпочитат киселинни почви примерно. След  като се поставят разсадите, можете да инсталирате и система за капково напояване, която ще улесни в пъти отглеждането на културата.

Много е важно разстението да се покрие с пръстта и е желателно да не оставя биохумуса изложен директно на слънчева светлина , а да се покрие с почвата , понеже от слънчевата светлина полезните микроорганизми и хранителни вещества ще загинат бързо и е възможно резултатът да не е такъв , какъвто го очакваме. В този случай няма такава опасност, понеже тук Биохумусът не е пестен и на разстение имаме повече от достатъчно за да го изхрани за цял сезон. Ако изберете технологията с поставяне на Биохумуса директно в кореновата система в дупката е необходимо не по-голямо количество от 350-500мл  на растение или разсадче.

И така нашата ораженрийна градина е готова и сега трябва само да почакаме докато доматите узреят.

И като по филмите нашите домати вече започват буйния си разтеж.

Както забелязвате имаме доста силни разстения ,  с добра листна маса и дебели и хубави стебла  на които така добре са започнали да образуват и доматени китки.

И така няколко реда по-късно вече имаме и узрели доматки по разстенията. Доматите бяха доста вкусни!

Надяваме се да сме ви били полезни и до нови среши.

За повече инфо на :         www.fermata-plovdiv.com

И нашата промоция през месец Април, за всеки закупен артикул през нашият онлайн магазин ще получите бонус  Биохумус от „Фермата“ гр. Пловдив в зависимост от обема на поръчката ви.

Posted on Leave a comment

Кога да прилагаме биохумуса? На Пролет или Есен? А защо не и двете?!

Като висококачествен органичен тор биоторът намира широко приложение при всички земеделски култури в биологичното земеделие. Биоторът се използва като:
• Тор – пролет и есен.
• За подхранване през вегетационния период.
• Като основа за хранене на растенията при биологичното земеделие.
• Като основа на субстрати за отглеждане на цветя и производство на семена и разсад.
• Като основа на субстрати за вкореняване на резници и други растения.
• За подготовка на различни субстрати за оранжерии.
Следват препоръчителни дозировки. На практика се използват от
100 до 400 литра/дка. Биоторът не изгаря дори и най-слабите растения и може да се употребява и в по-големи количества. Дозировките зависят и от характеристиките на конкретната почва. Поради хигроскопичността и променливостта на теглото био- торът се измерва в литри. Той се използва както за основно торене, така и за подхранване на всички земеделски култури.

cropped-1-2.jpgНАКИСВАНЕ ПРЕДИ ЗАСАЖДАНЕ
150 мл биотор се поставят в 1 л вода в продължение на 12 часа, след което в този разтвор се държат 5–6 часа семена, луковици или картофи за посев.
РАЗСАД В САКСИИ
Сади се в смес от 1 част биотор и 4 до 5 части почва (по обем, а не по тегло).
РАЗСАДОПРОИЗВОДСТВО НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ В ЛЕХИ
1л биотор се разпръсква на 1 м2 от лехата, след което се размесва с горния слой почва.
ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ ПРИ БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ
Използват се от 100 до 500 л/дка в зависимост от конкретната почве- на характеристика. При сеитба био- торът се разпределя равномерно пo всички гнезда или лехи. При директна сеитба той се разпръсква равномерно по цялата повърхност. Ако е необходимо, се използва за подхранване – по 50–100 мл/растение.
В РАЗСАДНИЦИТЕ
С участието на 10 % биотор растителната маса се увеличава до 95 %, защото се поддържа нормална влажност, стабилна температура, добре развита коренова система и силно стъбло. В разсадниците не може да се използва чист оборски тор, защото съдържа амонячен N, който предизвиква „неконтролирано“ развитие на стъблото.
В ОРАНЖЕРИИ
Внасянето на биотор в количества 200–250 кг/дка помага за формиране на водоустойчива зърнеста
структура на почвата. Използването му в оранжерии е важно мероприятие, защото в почвата на тези съоръжения е силно намалено количеството на микроорганизмите, в резултат на използването на дезинфекциращи препарати.

Влияние-на-биохумуса-върху-почвата
ЦВЕТЯ В САКСИИ
При засаждане се смесва 1 част биотор и 3 части почва. Подхранва се всеки 2–3 месеца, като 2–4 лъжици биотор се смесват с горния слой почва.
ПЛОДНИ ДРЪВЧЕТА, ЛОЗЯ, ХРАСТИ, РОЗИ
При засаждане в ямата се поста- вят 2–4 л биотор на дръвче; 1–2 л на храст или роза; 0,3–0,4 л на
лозова пръчка. При подхранване през пролетта и есента се слагат 1–3 л биотор на дръвче; 0,5–1,5 л на лоза, храст, роза. След това се смесва с почва.
ТРЕВНИ ПЛОЩИ
Преди засяване: 150–200 мл биотор на м2, смесени с горния слой почва. При подхранване: 50–150 мл/ м2 (след косене), като се полива обилно.
РЕКУЛТИВАЦИЯ НА ЗЕМИ
Смесват се 3 л биотор на м2 с 10-сантиметровия повърхностен
слой на почвата.
ПРИЛАГАНЕ:
За всички култури биоторът може да се използва сух (заоран или разхвърлян на повърхността), като разтвор или във вид на суспензия.
СЪХРАНЕНИЕ:
На проветриво място, без обилна светлина и при нормална относителна влажност на въздуха.

Намерете ни на sales@fermata-plovdiv.com и  +359889931516.

Posted on Leave a comment

Биохумус – екологичната алтернатива- ползи и употреба

Биохумусът е естествен тор, получен чрез преработка на органични вещества от червен калифорнийски

Биохумусът представлява :
хомогенна, без миризма, богата на органични вещества дребно гранулирана материя
с тъмнокафяв цвят – резултат от преминаване на угнилия органичен отпадък през храносми-лателния тракт на червея.Съдържа лесно усвоими и значителни като количество макро- и микроелементи и др.Отсъстват характерните за оборския тор патогенни микроорганизми и паразити.Притежава ясно изразени бактерицидни свойства.Семената на плевелите са сведени до минимум.

Биохумус Фермата Пловдив

Какво още се случва, докато той подхранва растенията ви?
При продължителната му употреба добивите нарастват от 30% до 70% поради свойството на биотора да подобрява и укрепва функционирането на почвата като самостоятелна и самооб-новяваща се жива био-система. Той подобрява структурата й – прави я средно-зърнеста и водоустойчива. Това позволява абсорбирането на значителни количества продуктивна влага и храни-телни вещества, които не се отмиват лесно.Почвата придобива по-рохкав строеж, по-слаба пластичност, обработва се по-лесно и
не се напуква силно при изсъхване.Задържа повече въздух, топлина и влага. Създават се благоприятни условия за развитието на полезните микроорганизми, които от своя страна поддържат плодородието й. Детоксикант е за пестициди и тежки метали.

БИОХУМУСЪТ СЕ ИЗПОЛЗВА:

 1. за основно наторяване на почвата на есен и на пролет;
 2. предсеитбено и присеитбено;
 3. като субстрат за производство на семена и разсад;
 4. като субстрат за вкореняване на резници и други растения;
 5. за подхранване през вегетационния период;
 6. за подготовка на различни смески за оранжерии, саксии и др.

Фермата Пловдив
Препоръчителни дозировки

ОСНОВНО ТОРЕНЕ – преди основната обработка на почвата се посипва между 100-500 мл/ м? според почвата и културата.

ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗСАД: Накисване на семената преди засяване – 150 мл биотор престояват 12 часа в 1 л вода, от време на време се разбърква, прецежда се. В разтвора се накисват за 5 – 6 часа семената, луковиците или картофите за садене. Разстилат се да изсъхнат.
Разсад в саксии – смес от 1 част биохумус и 4 до 5 части почва, торф, перлит (по обем) – според едрината на разсада от съответния растителен вид.
Разсадопроизводство в лехи – преди засяването 1 л биотор се разпръсква на
1 кв. м от лехата, след което се размесва с горния слой почва.

ЦВЕТЯ В САКСИИ:
При засаждане в саксията се смесва 1 част биотор и 3 части почва.
Подхранват се всеки 2 – 3 месеца, като при по-малките саксии 2 – 4 лъжици
биотор се смесват с горния слой почва, при саксии с около 15 см в диаметър се слага една шепа, при големи саксии – максимум до две.

ЗЕЛЕНЧУЦИ, КАРТОФИ, ЯГОДИ И ЦВЕТЯ:

При засаждане 50 – 200 мл биохумус на растение се слагат в гнездото или лехата.
– домати – 100 мл на растение
– пипер – 50 мл на растение
– краставици – 200 мл на растение
– картофи – 100 -150 мл на гнездо
– ягоди – подготовка – след оран – 300 – 350 мл/м? и последващо оросяване,
припосадъчно – 200 – 250 мл на метър леха
– цветя – от 0,5 до 2 л/м2 или 50-150 мл на растение
За подхранване (при нужда) през вегетационния период се добавят 50 – 200 мл на растение според културата.
За листните зеленчуци, моркови и др. – при засяването 1 л биохумус се разпръсква на 1 м? от лехата, след което се размесва с горния слой почва. Подхранване – около 150 – 200 мл биотор на 1 м?.
Листно торене – 1 част биотор се накисва в 10 части вода. Престоява 12 – 24 ч.,от време на време се разбърква, утаява се, прецежда се. С бистрата течност се пръскат листата, а кашата се насипва в корените – освен че подхранва растенията, облекчава борбата с болести и вредители по растенията.

Fermata-Plovdiv

ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ ПРИ БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Използват се от 100 до 500 л/дка в зависимост от конкретната почвена характеристика. При сеидба на гнездо биохумусът се разпределя равномерно по всички гнезда или лехи. При директна сеитба се разпръсква равномерно по цялата повърхност. При необходи-мост се подхранва с по 50 – 100 мл на растение.

ОРАНЖЕРИИ – внасянето на биотор в количества 200 – 300 мл/кв.м помага за формиране на водоустойчива зърнеста структура на почвата и благоприятства развитието на полезните микроорганизми, силно намалени в оранжерийната почва поради използването на дезинфекциращи препарати.

ДРЪВЧЕТА, ЛОЗЯ, ХРАСТИ, РОЗИ:
При засаждане в ямата се внасят
– 2 – 4 л биотор на дръвче;
– 1 – 2 л на храст или роза;
– 0,3 – 0,4 л на лозова пръчка.
Подхранване – през есента или пролетта биоторът се смесва с почвата над кореновата система
– 1 – 3 л на дръвче;
– 0,3 – 1 л на лоза, храст, роза.
* Специално за разсадниците – биохумусът, за разлика от оборския тор, не съдържа амонячен N, който предизвиква неконтролируемо развитие на стъблото.

ТРЕВНИ ПЛОЩИ:
При засяването 150 – 200 мл биотор на м? се посипват върху площта за сеене,смесват се с горния слой почва и се посяват семената.
За подхранване след косене се поръсват 50 – 150 мл на м? и се полива обилно.

РЕКУЛТИВАЦИЯ НА ЗЕМИ:
Поръсват се 3 литра биотор на м? и се смесват с 10 сантиметровия повърхностен слой на почвата.

*Забележка – където препоръчителните норми са в голям толеранс,
трябва да се има предвид изтощеността на почвата и едрината на растението според вида и възрастта. Препоръчваните съотношения са по обем, а не по тегло.

Съхранение – на проветриво място, без пряка слънчева светлина и при нормална относителна влажност на въздуха.
Бележка: поради хигроскопичността и променливостта на теглото биохумусът се измерва в литри.

Агрохимически анализи: Органично вещество – 47,54%, органичен въглерод – 27,58%, рН /Н2О/ – 7.85; соли 1.73 mS. Общи: N – 1.94%, P2O5 – 1.77%. K2O – 0.887%, CaO – 3.31%, MgO – 0.920%. Водоразтворими: N-NH4 – 10.5 mg/kg, N-NO3 – 372.0 mg/kg, P2O5 – 306,0 mg/kg, K2O – 1739 mg/kg, CaO – 1234.0 mg/kg, MgO – 481.0 mg/kg, Cl – 385.0 mg/kg, SO4 – 403.0 mg/kg, Na – 109.0 mg/kg.
Елементен анализ: Cd – 0,675 mg/kg, Cr – 32,3 mg/kg, Cu – 42,9 mg/kg, Ni – 14,3 mg/kg, Pb – 12,0 mg/kg, Zn – 140,0 mg/kg, Hg – 0,136 mg/kg, B – 14,1 mg/kg, Fe – 6347,0 mg/kg, Mn – 452,0 mg/kg.

 

Posted on Leave a comment

Какво е Биохумус

 

Биоторът е органичен продукт, получен в резултат на храненето на червените калифорнийски червеи (Lumbricus rubellus u Eisenia foetida) с органични отпадъци и превръщането им в червееви фекалии. Материал, който е без миризма, богат на органични вещества, хомогенен  и се използва като тор.

Той е рохкава, тъмно кафява, финно гранулирана органична материя.Червеите се хранят с  животински тор и органични отпадъци. По време на храносмилането, тези суровини се променят благоприятно както химически, така и физически. Крайният продукт е “Биотор”, който е най-добрият обогатител на почвата, осигуряващ всичко необходимо за растенията.

Основни аспекти на положителното му въздействие върху растенията:

 1. Мелиоративно действие на биоторът върху почвата.
 2. Хранително въздействие на макроелементите и микроелементите.
 3. Биорегулативно действие на хумифицираната органична материя.

Биохумусът съдържа в концентриран вид  всичките 16 елемента необходими на растенията. Количествата на азот, калий,фосфор, калций, магнезий и всички други елементи са в пъти по-високи отколкото в най-богатата почва. Тези хранителни вещества са лесно усвоими от растенията, като се освобождават бавно, според нуждите им (биоторът подсигурява храна за растенията в период от 3 до 5 години).

Биохумусът е най-добрият органичен тор, съдържащ огромни количества микроорганизми и полезни бактерии, много био активни стимулатори за растенията, аминокиселини, витамини,  антибиотици и хормони получени при храносмилателния процес на червея. Те са много повече, отколкото в оборския тор, да не говорим за неорганичния тор.

Най-ценното на биотора са хуминовите киселини. Хумусът е основен резерв на почвата осигуряващ хранителни вещества, образува водоустойчиви агрегати и подобрява водно-въздушния и режим. Биоторовите частици имат овална форма, подобрчват аерацията на почвата, защото не се слепват. С подобряване структурата на почвата, растенията  растат по-бързо и по-здраво.

Биохумусът задържа влагата и позволява отличен дренаж на почвата. Ненужната вода се оттича, така че корените не изгниват и позволява по-икономично поливане.
Биоторът има бактерицидни свойства, затрудняващи развитието на болести. Растенията по-лесно понасят студ и суша. Биохумусът не съдържа никакви семена на плевели, нито съставки, които възпрепятстват растежа на културите.
Когато се смеси с торф, увеличава биомасата на различните зеленчуци като: домати, салати, краставици, марули, зеле, тиквички и др. Това се дължи на хормоналното действие на Биоторът.
Биохумусът е един от най-важните и главни детоксиканти на пестицидите  в почвата. Той е и биологичен детоксикант на заразени от уранодобив почви и такива замърсени с тежки метали.

Действие на околната среда върху хранене и храносмилане

Червейте са всеядни и се хранят с органични и растителни тъкани в растителните остатъци и от различни животински организми (акари, протозои, нематоди) и бактерии. Органичните вещества са източник за храненето и трябва да е в полуразложено нехомогенно състояние.
Основен източник за храненето на червеите са микроорганизмите, бактериите нямат голямо значение, но гъбите (мицела) имат огромна роля за храненето им. Червеите имат специална ензимна система, която не позволява развитието на някои вируси, които се намират в оборския тор или в животинските остатъци.

Как се променя органичното вещество при преработката му в БИОТОР.

Характеристика

Ясно се наблюдава увеличаване на органичния N във Биоторът, в сравнение с изходния материал. Това е най-силно изразено в полуразложения говежди тор – до 6 пъти и в пресния оборски тор – до 4 пъти.

Сравнителен химичен състав между различен оборски тор и Биохумус:

1

Съдържанието в Биохумуса на калций е най-високо при говеждия тор – с 69%, отпадъци от картофи – 51%, от свински тор – с 46%

На магнезий еднакво обогатен е Биоторът от говежди и свински тор-с по 60%, от картофени отпадъци с 42%.

Съдържанието на N в Биоторът от оборски тор се нарежда на второ място след картофените отпадъци.  Биохумусът от говежди тор се явява азотно-фосфорен- калиево-калциев органичен тор.

 

Хранителни елементи във Биохумусът, получен от различни органични отпадъци

Таблицата показва най-важните хранителни елементи в Биохумусът, получен от различни органични отпадъци.

Най-високо съдържание на N има във Биоторът от свински ,патешки и говежди тор; на P – от патешки / птичи/ и свински тор; на К – от битови отпадъци, птичи и свински тор; на Ca –  птичи, овчи, свински тор и от растителни и битови отпадъци и говежди тор; на Mg – от растителни и битови отпадъци и овчи тор; а Mn – слабо увеличение във Биоторът от птичи и овчи тор.

По данни на Edward and Bohlen в %. Елементи във Биоторът, получени от:

2

Posted on Leave a comment

Биохумусът и предимствата му пред оборският тор

fermata

НЕДОСТАТЪЦИ НА ОБОРСКИЯТ ТОР, КОИТО ГО ПРАВЯТ ПО-НЕИЗГОДЕН ОТ БИОХУМУСЪТ

По-беден (ограничен тор) в сравнение с Биохумусът, което налага употребата му в много големи количества. Пример – в 100 kg. оборски тор има 0,5 ед. N, 0,25 ед.Р и 0,75 ед.К., а в 100 kg. /същото количество/ биохумус има 2 единици N, 3 ед.Р и 3 ед.К.
Има много по-голям обем и тегло 60-70% и влажност 70% от Биоторът, което оскъпява превоза, съхранението и внасянето му в почвата.
Наличие на голямо количество патогенни микроорганизми (бактерии, гъби и др.), които са вредни за развитието на растенията, докато биохумусът не съдъжа такива.
Когато оборският тор е пресен, предизвиква неравномерно развитие между листата и стъблото на растението. Стъблото се развива много по-бързо от листата, което се дължи на голямото количество урина в оборския тор.
Във вътрешността на оборския тор протича ферментация, която предизвиква загряване на почвата и прегряване на растенията.
НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА БИОХУМУСЪТ

Осигурява нормално развитие на растенията. Не съдържа фитопатогенни микроорганизми.
Повишава устойчивостта на растенията на патогенни микроорганизми. Подобрява усвояването на влагата и стабилизира pH на почвата.
Във Биохумуса се съдържат лесноусвоими и в големи количества макро- и микроелементи -Табл.2 като: N, K2O, P2O5, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Zu, Mn, Ti и др.
Биохумуса е богат на микроорганизми, ензими, фитохормони, витамини и т.н., които в оборския тор са в много по-малки количества и в по-трудно усвояема форма.
Хуминовите киселини преобладават с 2.28 пъти над фулвокиселините. Те най-често са свързани с хуминовите киселини /те имат отрицателен заряд/ и задържат редица хранителни катиони – Ca2+, Mg2+, K+, Fe2+, Cu2+, Zn2+, Mn2+ , което осигурява по-високото качество на органиката във Биохумуса.
Хуминовите киселини във Биохумуса концентрират катионите в почвата, което улеснява абсорбирането им от корените на растението и усвояването им от надземните вегетативни части.
Хуминовите киселини намаляват изпарението на водата в почвата – до 30 %.

 

"Фермата" гр.Пловдив произвежда и разпространява биохумус.
“Фермата” гр.Пловдив произвежда и разпространява биологични,екологично чисти торове и почвени смеси.

 

Posted on Leave a comment

Биохумус – екологичната алтернатива – Защо и как да го използваме

Биохумусът е естествен тор, получен чрез преработка на органични вещества от червен калифорнийски червей (Lumbricus rubellus).

Биохумус Фермата Пловдив

Биохумусът представлява :
хомогенна, без миризма, богата на органични вещества дребно гранулирана материя
с тъмнокафяв цвят – резултат от преминаване на угнилия органичен отпадък през храносми-лателния тракт на червея.
Съдържа лесно усвоими и значителни като количество макро- и микроелементи и др.
Отсъстват характерните за оборския тор патогенни микроорганизми и паразити.
Притежава ясно изразени бактерицидни свойства.
Семената на плевелите са сведени до минимум.

Какво още се случва, докато той подхранва растенията ви?
При продължителната му употреба добивите нарастват от 30% до 70% поради свойството на биотора да подобрява и укрепва функционирането на почвата като самостоятелна и самооб-
новяваща се жива биосистема.

Фермата Пловдив

Той подобрява структурата й – прави я среднозърнеста и водоустойчива.
Това позволява абсорбирането на значителни количества продуктивна влага и храни-
телни вещества, които не се отмиват лесно.
Почвата придобива по-рохкав строеж, по-слаба пластичност, обработва се по-лесно и
не се напуква силно при изсъхване.
Задържа повече въздух, топлина и влага.
Създават се благоприятни условия за развитието на полезните микроорганизми, които
от своя страна поддържат плодородието й.
Детоксикант е за пестициди и тежки метали.

БИОХУМУСЪТ СЕ ИЗПОЛЗВА:
за основно наторяване на почвата на есен и на пролет;
предсеитбено и присеитбено;
като субстрат за производство на семена и разсад;
като субстрат за вкореняване на резници и други растения;
за подхранване през вегетационния период;
за подготовка на различни смески за оранжерии, саксии и др.

Препоръчителни дозировки

ОСНОВНО ТОРЕНЕ – преди основната обработка на почвата се посипва между 100-500 мл/ кв.м според почвата и културата.

ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗСАД: Накисване на семената преди засяване – 150 мл биотор престояват 12 часа в 1 л вода, от време на време се разбърква, прецежда се. В разтвора се накисват за 5 – 6 часа семената, луковиците или картофите за садене. Разстилат се да изсъхнат.
Разсад в саксии – смес от 1 част биохумус и 4 до 5 части почва, торф, перлит (по обем) – според едрината на разсада от съответния растителен вид.
Разсадопроизводство в лехи – преди засяването 1 л биотор се разпръсква на
1 м? от лехата, след което се размесва с горния слой почва.

ЦВЕТЯ В САКСИИ:
При засаждане в саксията се смесва 1 част биотор и 3 части почва.
Подхранват се всеки 2 – 3 месеца, като при по-малките саксии 2 – 4 лъжици
биотор се смесват с горния слой почва, при саксии с около 15 см в диаметър се слага една шепа, при големи саксии – максимум до две.

ЗЕЛЕНЧУЦИ, КАРТОФИ, ЯГОДИ И ЦВЕТЯ:

При засаждане 50 – 200 мл биохумус на растение се слагат в гнездото или лехата.
– домати – 100 мл на растение
– пипер – 50 мл на растение
– краставици – 200 мл на растение
– картофи – 100 -150 мл на гнездо
– ягоди – подготовка – след оран – 300 – 350 мл/м? и последващо оросяване,
припосадъчно – 200 – 250 мл на метър леха
– цветя – от 0,5 до 2 л/м2 или 50-150 мл на растение
За подхранване (при нужда) през вегетационния период се добавят 50 – 200 мл на растение според културата.
За листните зеленчуци, моркови и др. – при засяването 1 л биохумус се разпръсква на 1 м? от лехата, след което се размесва с горния слой почва. Подхранване – около 150 – 200 мл биотор на 1 м?.
Листно торене – 1 част биотор се накисва в 10 части вода. Престоява 12 – 24 ч.,от време на време се разбърква, утаява се, прецежда се. С бистрата течност се пръскат листата, а кашата се насипва в корените – освен че подхранва растенията, облекчава борбата с болести и вредители по растенията.

ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ ПРИ БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ
Използват се от 100 до 500 л/дка в зависимост от конкретната почвена характеристика. При сеидба на гнездо биохумусът се разпределя равномерно по всички гнезда или лехи. При директна сеитба се разпръсква равномерно по цялата повърхност. При необходи-мост се подхранва с по 50 – 100 мл на растение.

ОРАНЖЕРИИ – внасянето на биотор в количества 200 – 300 мл/м? помага за формиране на водоустойчива зърнеста структура на почвата и благоприятства развитието на полезните микроорганизми, силно намалени в оранжерийната почва поради използването на дезинфекциращи препарати.

ДРЪВЧЕТА, ЛОЗЯ, ХРАСТИ, РОЗИ:
При засаждане в ямата се внасят
– 2 – 4 л биотор на дръвче;
– 1 – 2 л на храст или роза;
– 0,3 – 0,4 л на лозова пръчка.
Подхранване – през есента или пролетта биоторът се смесва с почвата над кореновата система
– 1 – 3 л на дръвче;
– 0,3 – 1 л на лоза, храст, роза.
* Специално за разсадниците – биохумусът, за разлика от оборския тор, не съдържа амонячен N, който предизвиква неконтролируемо развитие на стъблото.

ТРЕВНИ ПЛОЩИ:
При засяването 150 – 200 мл биотор на м? се посипват върху площта за сеене,смесват се с горния слой почва и се посяват семената.
За подхранване след косене се поръсват 50 – 150 мл на м? и се полива обилно.

РЕКУЛТИВАЦИЯ НА ЗЕМИ:
Поръсват се 3 литра биотор на м? и се смесват с 10 сантиметровия повърхностен слой на почвата.

*Забележка – където препоръчителните норми са в голям толеранс,
трябва да се има предвид изтощеността на почвата и едрината на растението според вида и възрастта. Препоръчваните съотношения са по обем, а не по тегло.

Съхранение – на проветриво място, без пряка слънчева светлина и при нормална относителна влажност на въздуха.
Бележка: поради хигроскопичността и променливостта на теглото биохумусът се измерва в литри.

Агрохимически анализи:

Органично вещество – 47,54%, органичен въглерод – 27,58%, рН /Н2О/ – 7.85; соли 1.73 mS. Общи: N – 1.94%, P2O5 – 1.77%. K2O – 0.887%, CaO – 3.31%, MgO – 0.920%. Водоразтворими: N-NH4 – 10.5 mg/kg, N-NO3 – 372.0 mg/kg, P2O5 – 306,0 mg/kg, K2O – 1739 mg/kg, CaO – 1234.0 mg/kg, MgO – 481.0 mg/kg, Cl – 385.0 mg/kg, SO4 – 403.0 mg/kg, Na – 109.0 mg/kg.

Елементен анализ: Cd – 0,675 mg/kg, Cr – 32,3 mg/kg, Cu – 42,9 mg/kg, Ni – 14,3 mg/kg, Pb – 12,0 mg/kg, Zn – 140,0 mg/kg, Hg – 0,136 mg/kg, B – 14,1 mg/kg, Fe – 6347,0 mg/kg, Mn – 452,0 mg/kg.

Posted on Leave a comment

ИСТОРИЯ, КАЧЕСТВА И ПРИЛОЖЕНИЕ НА БИОХУМУСЪТ

fermata–надпис

Лумбрикокултурата или отглеждането на червен калифорнийски червей е позната още от древността. Първи, които са забелязали работата на гореспоменатите , са египтяните, живеещи по поречието на р. Нил. След столетия самият Чарлз Дарвин започва да изследва и изучава  живота на червеите, пише трудове, които и днес се използват. През 1906 г. тексасецът Джордж Оливер, който използва трудовете на Дарвин, започва да се интересува от отглеждането на червеите и използването им и по изкуствен начин. След него започва интензивно отглеждане на същите, като се превръща в сериозен бизнес в Америка, Япония, Азия, а най-късно в Европа.

Първата научна програма за получаване на Биотор от градински отпадъци започва през 1970 г. в Канада. В тази програма се характеризират различните червеи, които имат голямо значение за получаване на качествен Биотор.

Италия е първата Европейска държава, в която започва да се развива това производство с индустриален капацитет. След години започва да изнася технология в Германия, Франция, а от 80-те години на миналия век и в страните от бившата Югославска федерация.

Полезно в развитието на тази дейност е, че спомага  за опазването на околната среда, след химизация с индустриални замърсители.

Червеният калифорнийски червей е селекция, получена по изкуствен път – многогодишни опити да се получи живот, който ще се размножава по-бързо, и ще произвежда биологичен продукт, който е хумусоподобен.

Характерно за червените калифорнийски червеи е:

 • 3,5¸4 пъти по-голяма плодовитост;
 • притежава инстинкт за домашно отглеждане, докато имат условия за живот;
 • имат твърдо месо с червена обагреност;
 • може да живее в голяма гъстота на малка повърхност – до 50 000 бр. на м2  (докато в природата около 50 бр. м2)живее на топъл климат – 19 – 20° С; дълъг е 6-8 см.;

Fermata-Plovdiv

В България отглеждането на лумбрикултурата в любителски ферми датира от 1996 год. Тогава е внесено малко количество от червените калифорнийски червеи (Lumbricus rubellus) от Република Македония. Другият вид червен калифорнийски червей – Eisenia foetida, не е разпространен в България.

Постепенно отглеждането на лумбрикултурата намира голяма популярност в България. През последните две години в България се изградиха лумбрикоферми с промишлени капацитети. Те произвеждат големи количества Биотор, който е сериозна основа за развитието на биологичното земеделие в България.

 

Технологията, по която се отглеждат червените калифорнийски червеи, е взаимствана от Република Македония, където те се отглеждат от 20 години.

В последно време усилено се разработват програми за получаване на Биотор-компост, получен от дейността на различни червеи, и използването му за органично наторяване. Това е твърде перспективен органичен материал по комплекс причини – по-малко обемен е, което го прави и икономически изгоден, по-бързо се получава в сравнение от добре разложения оборски тор, по-чист е от патогенни микроорганизми и паразити, по-богат е на хранителни макро-и микроелементи, на витамини, ензими, хормони и др. В много страни е добре организирано производството и реализирането му в земеделието.

При хранене на определени червеи (червените калифорнийски червеи и др.) с органични остатъци, те ги прекарват през храносмилателната си система като се преработват в хомогенен органичен материал. Той е богат на органични вещества, без миризма и се използва като органичен тор за наторяване.

Сооке (1972) споменава, че колкото е по-богато разнообразието и количеството на аеробните микроорганизми в състава на компостта, толкова е по-качествен хумусът (Биотора).

Polyzopoulos (1976) обръща внимание, че въпреки ниското съдържание на органично вещество в почвите на Гърция, същото се явява “ключ” и един от най-важните фактори за подобряване на плодородието и пригодността им за земеделие. Във връзка с това той препоръчва получаването на Биотор и широкото му използване в земеделието за наторяване на почвите в Гърция.

Почва, обогатена с компост според Olivier (1980) наподобява на “гъба” – богата на въздушни пори, топлина и влага. При тези благоприятни условия успешно преживяват много микроорганизми, които с отделяните секрети и масата си подобряват хумусното състояние и плодородието на почвата.

За да се образува при природни условия хумусен слой от 5 см според Aubert (1980) са необходими над 500 години, а според Benet – над 1000 години. Но ако се използва компост от червеи и други органични торове, този срок може значително да се съкрати.

Според Ehrenfeld (1980) Биоторът предпазва “голата” почва от действието на преките слънчеви лъчи и силното изсушаване на повърхностните почвени слоеве.

В изследванията си Carret (1981) установява, че Биоторът от говежди тор улеснява раздробяването и разлагането на растителните остатъци в почвата, подобрява въздушния и топлинен режим и увеличава противоерозионното действие на почвата.

Професор Tsekos (1982) от Университета на Солун в монографията си “Биологични уроци” определя органичното вещество в почвата като сложно, феноменално природно образование, формирано от продължителното действие на микроорганизмите. Затова той препоръчва получаването на компост от червеи, за да се намали времето за получаването на висококачествен органичен материал за наторяване на почвата.

Прекомерната употреба на минералните торове в земеделието според Mourcidis (1982), води до ускорение минерализацията и намаляване на органиката в почвата, което налага да се търсят начини за възстановяване на органичното вещество в почвата и в това отношение Биоторът се явява много подходящ субстрат.

В монографията “Съвременна концепция за Биотора” Edward and Bohlen (1986) представят съвременните знания и механизмите за получаване, съхранение, използване и себестойността на Биотор, като дават и много информация за червеите и действието им.

От експерименталните изследвания в Гърция (Еmanouille, 1987) е установено, че при продължително (над 30 години) използване на Биотор за органично торене на червени средиземноморски почви (коккинохома), количеството на хумуса се е увеличило с 21-36%, в зависимост от нормите на торене и степента на излужване или лесивиране на почвата.

В книгата си “Компост” гръцкият учен Panagos (1999) отбелязва, че почвата е една сложна, открита, динамична система ,изпълнена с различни форми на живот, които се намират в постоянна зависимост и влияние, като клетките в живото тяло. От което стига до извода, че почвата представлява един сложен жив организъм. Ето защо, той препоръчва по-ускорено внедряване в земеделието на Биотор като важен фактор за подобряване на биологичната дейност в почвата.

От изследванията на много научни институти в Германия (Ralf, 1989) е установено, че сега в земеделието много интензивно се използват пестициди и химични торове, в резултат на което много важни видове микроорганизми в почвата са унищожени. Посочвайки, че това е голяма опасност за планетата Земя – “екокатастрофа”, те призовават към незабавно органично торене на почвата, като много по-интензивно и мащабно се използва компост от червеи.

„Фермата“ гр.Пловдив произвежда и разпространява Биохумус от калифорнийски червеи. При интерес може да ни намерите на тел: 0889931516 или

email:  atanasovhandh@gmail.com  / /  atanasov@fermata-plovdiv.com

   Ще ни намерите и в по-добрите магазини!

Posted on Leave a comment

ИСТОРИЯ, КАЧЕСТВА И ПРИЛОЖЕНИЕ НА БИОТОР

    Лумбрикокултурата или отглеждането на червен калифорнийски червей е позната още от древността. Първи, които са забелязали работата на гореспоменатите , са египтяните, живеещи по поречието на р. Нил. След столетия самият Чарлз Дарвин започва да изследва и изучава  живота на червеите, пише трудове, които и днес се използват. През 1906 г. тексасецът Джордж Оливер, който използва трудовете на Дарвин, започва да се интересува от отглеждането на червеите и използването им и по изкуствен начин. След него започва интензивно отглеждане на същите, като се превръща в сериозен бизнес в Америка, Япония, Азия, а най-късно в Европа.
      Първата научна програма за получаване на Биотор от градински отпадъци започва през 1970 г. в Канада. В тази програма се характеризират различните червеи, които имат голямо значение за получаване на качествен Биотор.
      Италия е първата Европейска държава, в която започва да се развива това производство с индустриален капацитет. След години започва да изнася технология в Германия, Франция, а от 80-те години на миналия век и в страните от бившата Югославска федерация.
      Полезно в развитието на тази дейност е, че спомага  за опазването на околната среда, след химизация с индустриални замърсители.
      Червеният калифорнийски червей е селекция, получена по изкуствен път – многогодишни опити да се получи живот, който ще се размножава по-бързо, и ще произвежда биологичен продукт, който е хумусоподобен.

      Характерно за червените калифорнийски червеи е:
 • 3,5¸4 пъти по-голяма плодовитост;
 • притежава инстинкт за домашно отглеждане, докато имат условия за живот;
 • имат твърдо месо с червена обагреност;
 • може да живее в голяма гъстота на малка повърхност – до 50 000 бр. на м2  (докато в природата около 50 бр. м2)живее на топъл климат – 19 – 20° С; дълъг е 6-8 см.;


      В България отглеждането на лумбрикултурата в любителски ферми датира от 1996 год. Тогава е внесено малко количество от червените калифорнийски червеи (Lumbricus rubellus) от Република Македония. Другият вид червен калифорнийски червей – Eisenia foetida, не е разпространен в България.
      Постепенно отглеждането на лумбрикултурата намира голяма популярност в България. През последните две години в България се изградиха лумбрикоферми с промишлени капацитети. Те произвеждат големи количества Биотор, който е сериозна основа за развитието на биологичното земеделие в България.
     
      Технологията, по която се отглеждат червените калифорнийски червеи, е взаимствана от Република Македония, където те се отглеждат от 20 години.
      В последно време усилено се разработват програми за получаване на Биотор-компост, получен от дейността на различни червеи, и използването му за органично наторяване. Това е твърде перспективен органичен материал по комплекс причини – по-малко обемен е, което го прави и икономически изгоден, по-бързо се получава в сравнение от добре разложения оборски тор, по-чист е от патогенни микроорганизми и паразити, по-богат е на хранителни макро-и микроелементи, на витамини, ензими, хормони и др. В много страни е добре организирано производството и реализирането му в земеделието.
      При хранене на определени червеи (червените калифорнийски червеи и др.) с органични остатъци, те ги прекарват през храносмилателната си система като се преработват в хомогенен органичен материал. Той е богат на органични вещества, без миризма и се използва като органичен тор за наторяване.
      Сооке (1972) споменава, че колкото е по-богато разнообразието и количеството на аеробните микроорганизми в състава на компостта, толкова е по-качествен хумусът (Биотора).                                              
      Polyzopoulos (1976) обръща внимание, че въпреки ниското съдържание на органично вещество в почвите на Гърция, същото се явява “ключ” и един от най-важните фактори за подобряване на плодородието и пригодността им за земеделие. Във връзка с това той препоръчва получаването на Биотор и широкото му използване в земеделието за наторяване на почвите в Гърция.
      Почва, обогатена с компост според Olivier (1980) наподобява на “гъба” – богата на въздушни пори, топлина и влага. При тези благоприятни условия успешно преживяват много микроорганизми, които с отделяните секрети и масата си подобряват хумусното състояние и плодородието на почвата.
      За да се образува при природни условия хумусен слой от 5 см според Aubert (1980) са необходими над 500 години, а според Benet – над 1000 години. Но ако се използва компост от червеи и други органични торове, този срок може значително да се съкрати.
      Според Ehrenfeld (1980) Биоторът предпазва “голата” почва от действието на преките слънчеви лъчи и силното изсушаване на повърхностните почвени слоеве.
      В изследванията си Carret (1981) установява, че Биоторът от говежди тор улеснява раздробяването и разлагането на растителните остатъци в почвата, подобрява въздушния и топлинен режим и увеличава противоерозионното действие на почвата.
      Професор Tsekos (1982) от Университета на Солун в монографията си “Биологични уроци” определя органичното вещество в почвата като сложно, феноменално природно образование, формирано от продължителното действие на микроорганизмите. Затова той препоръчва получаването на компост от червеи, за да се намали времето за получаването на висококачествен органичен материал за наторяване на почвата.
      Прекомерната употреба на минералните торове в земеделието според Mourcidis (1982), води до ускорение минерализацията и намаляване на органиката в почвата, което налага да се търсят начини за възстановяване на органичното вещество в почвата и в това отношение Биоторът се явява много подходящ субстрат.
      В монографията “Съвременна концепция за Биотора” Edward and Bohlen (1986) представят съвременните знания и механизмите за получаване, съхранение, използване и себестойността на Биотор, като дават и много информация за червеите и действието им.
      От експерименталните изследвания в Гърция (Еmanouille, 1987) е установено, че при продължително (над 30 години) използване на Биотор за органично торене на червени средиземноморски почви (коккинохома), количеството на хумуса се е увеличило с 21-36%, в зависимост от нормите на торене и степента на излужване или лесивиране на почвата.
      В книгата си “Компост” гръцкият учен Panagos (1999) отбелязва, че почвата е една сложна, открита, динамична система ,изпълнена с различни форми на живот, които се намират в постоянна зависимост и влияние, като клетките в живото тяло. От което стига до извода, че почвата представлява един сложен жив организъм. Ето защо, той препоръчва по-ускорено внедряване в земеделието на Биотор като важен фактор за подобряване на биологичната дейност в почвата.
      От изследванията на много научни институти в Германия (Ralf, 1989) е установено, че сега в земеделието много интензивно се използват пестициди и химични торове, в резултат на което много важни видове микроорганизми в почвата са унищожени. Посочвайки, че това е голяма опасност за планетата Земя – “екокатастрофа”, те призовават към незабавно органично торене на почвата, като много по-интензивно и мащабно се използва компост от червеи.


„Фермата“ гр.Пловдив произвежда и разпространява Биохумус от калифорнийски червеи. При интерес може да ни намерите на тел: 0889931516 или
email:  atanasovhandh@gmail.com  / /  atanasov@fermata-plovdiv.com


   Ще ни намерите и в по-добрите магазини!
Posted on Leave a comment

Какво е биологично земеделие и защо да го предпочетем.

Fermata-Plovdiv
Биологичното земеделие е метод за производство на култури и животни и е много повече от избора да не се използват пестициди, изкуствени торове, генетично модифицирани организми, антибиотици и хормони на растежа.
Биологичното производство е цялостна система, предназначена да оптимизира производителността и пригодността на различните общности в рамките на агро-екосистемата, включително организмите в почвата, растенията, животните и хората.Основната цел на биологичното производство е да се разработят стопанства, които са устойчиви и в хармония с околната среда.
Общи принципи на биологичното земеделие:
– опазване на околната среда;
– ограничаване деградацията и ерозията на почвата;
– намаляване на замърсяването;
– оптимизация на биологичната продуктивност;
– повишаване на човешкото здраве;
– запазване дългосрочно плодородието на почвата чрез оптимизиране на биологичната активност в почвата;
– поддържане на биологичното разнообразие в рамките на системата;
– рециклиране на материали, ресурси, отпадъци, хранителни вещества в дадено стопанство;
– производство на биологични продукти, като се набляга на внимателна обработка и методи на работа, които запазват биологичната цялост и качество на продукта;
– толерира възобновяемите ресурси;
– насърчава се сеитбообръщането;
– използване на препарати и торове по стандарти, изготвени за биопроизводство;
– отговорност и доверие между човек и природа.

Конвенционалното земеделие за момента доминира пред биологичното. Причината е, че количествата продукция в следствие на биологичния подход са доста по-малки. Но в световен мащаб се работи усърдно за повишаване на добивите чрез органични методи. Едно от решенията е биохумусът, произведен от червеевите организми. Този продукт е синтезиран и разработен единствено и само от взаимовръзките и циклите в природата и практиката го е наложила като задължителен елемент от едно биологично производство.

А във вашата градинка кое ще използвате?

“Фермата” гр.Пловдив произвежда и разпространява Биохумус от калифорнийски червеи. При интерес може да ни намерите на тел: 0889931516 или

email:  atanasovhandh@gmail.com  / /  atanasov@fermata-plovdiv.com

   Ще ни намерите и в по-добрите магазини!