Posted on Leave a comment

Есенното торене на овошките , малко по-отблизо

Поради естеството им органичните торове както при повечето растения, се внасят в почвата и през есента. Това обикновено става след листопада. В насажденията със стоковопроизводителен характер стремежът е тези торове да се внесат с предварителната подготовка на площта така, че да задоволяват дръвчетата през възможно по-голяма част от живота им. Не е така в любителските насаждения.

Правилно засадените дръвчета се чувстват добре, докато корените се развиват в обогатената пръст на ямката. Но ето че я напускат и попадат в бедни слоеве на почвата. Затова е добре да се предприема периодично основно торене с БИОХУМУС . Той трябва да попада там, където най-лесно ще се усвои от растението, т. е. предимно в периферията на кореновата система, където се развиват обрастващите тънки коренчета със своите всмукателни власинки. Много от тях се развиват под короната на дръвчето, но голяма част отиват встрани, така че кореновата система има по-голям диаметър отколкото короната. На дълбочина тази активна част от всмукателни органи достига обикновено от 20 до 70-80 см.

Всичко това вече ви подсказва добрия начин за торене на дворните дръвчета. За да свършите тази работа, подходящият срок е от края на листопада до настъпването на големите студове. Просто изкопавате околостъблена канавка и в нея насипвате БИОХУМУСЪ .Кръгът, който оформяте, трябва да е по-широк отколкото короната, а дълбочината – около 50 см, т. е. около две прави лопати. Стремите се горния почвен слой да отделите от долния. В горния размесвате БИОТОРА и го насипвате в траншеята, а долният, който е по-беден, ще ви послужи за допълване и подравняване. За едно 3-4-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е някъде около 2,5 м. Количеството БИОХУМУС е различно според конкретните условия, но ориентировъчно може да бъде около 10л за 2-4 годишно дръвче. За 7-8-годишно дръвче диаметърът на кръга ще е около 3,5 м, а количеството БИОТОР съответно около 20 . Ако поливате, тези торови дози е добре да увеличите с 50 на сто.

При такива изкопи е възможно част от корените да бъдат повредени. Затова по-добре е тази есен вместо цял кръг да изкопаете полукръг. Така повредите ще се отразят по-слабо на растението. На следващата есен ще повторите операцията, само че от другата страна, а дотогава в зоната на внесените торове ще са проникнали млади жизнени коренчета. Така че не е чак толкова опасно, а на всичко отгоре такова торене не се прави всяка есен, а през 3-4 години.

 

Надяваме се да сме ви били полезни и до нови среши.

 

„Фермата“ гр.Пловдив произвежда и разпространява Биохумус от калифорнийски червеи.

При интерес може да ни намерите на тел: 0887715799 или 0889931516

email:  sales@fermata-plovdiv.com  / /  atanasov@fermata-plovdiv.com

   Ще ни намерите и в по-добрите магазини!